Osteoporose

Osteoporose, også kjent som benskjørhet, er et stort helse problem. Selv om det er mest vanlig hos kvinner, rammer det også menn.


Hva er osteoporose? Osteoporose er en tilstand som gjør at strukturen til skjelettet blir svakere over tid. Dette kan føre til fraktur, spesielt da i hoftene, ryggen og håndledd. Hos eldre har hoftebens brud en dødelighet på 12-20 %.


Skjelettet vårt er en levende struktur som er under stadig endring. Det holder oss ikke bare oppreist, men er med på å lage blod og lagre næring. Skjelettet blir hele tiden bryt ned og bygd opp igjen, denne prosessen er under kontroll av nervesystemet. Når kroppen bryter ned mer enn den bygger opp får vi osteoporose.


Hva forårsaker osteoporose? Osteoporose kommer oftest av flere grunner, men de største er unormal biomekanisk eller strukturell stress, kjemikal stress og neurologisk stress.


Unormal biomekansik/strukturell stress.

Wolff´s lov betyr at skjelettet vil endre fasong og struktur i forhold til hvor mue og lite mekanisk stress skjelettet blir utsatt for. Mekanisk vekt-bæring stress er den viktigste utvendige faktorene som påvirker utviklingen og fornying av skjelettet. Den optimale strukturen til ryggraden gir mostand til gravitasjon og andre stress faktorer utenifra. Mistes denne ideale strukturen på ryggraden resulteres det i at vi mister motstand mot gravitasjon, dette fører til degenerasjon i ryggraden og kan føre til osteoporose.  


Kjemisk stress

Steroider og alkohol er kanskje to av de største faktorene som forsking viser at kan føre til osteoporose. Koffein gjør at vi skylder ut mer kalsium gjennom urinen. Ved inntak av koffeinholdig drikke må det tas ekstra kalsium for å dette behovet. Røyking kan også føre til osteoporose, ettersom den det påvirker leveren og forstyrrer hormon balansen i kroppen.


Stress på nervesystemet

Nervesystemet kontrollerer og  koordinerer hver eneste funksjon i kroppen. Nervesystemet er derfor med på å styre utviklingen av skjelettet. Er det noen forstyrrelser på nervesystemet, som ryggvirvel subluksasjon, kan dette føre til osteoporose.


Kiropraktisk behandling kan hjelpe med å gjenskape den optimale strukturen og funksjonen med å behandle ryggvirvel subluksasjoner.


Forebygge gjennom kiropraktikk.Bestill time 485 05 822