Den cervikale kurven

Nakkens optimal kurve


Nakken er en utrolig viktig del av kroppen din. Den holder hodet oppe, leder blodårer som forsyner hjernen med næring og beskytter deler av det sentral nervesystemet. Det kommer stadig ny forskning omkring nakkens funksjons, som viser tydelig hvor viktig det er med nakkens struktur og funksjon for vår helse. Nakken er den øverste delen av ryggraden som er bygd opp av små ryggvirvler og skiver, det samme gjelder resten av ryggraden. Dette gjør at ryggraden ikke bare er sterk, men den er også fleksibel og elastisk. Sett fra siden av er ryggraden formet som en S, det gir fire forskjellige kurver. Disse kurvene er viktige for å øke styrken, hjelper til å holde balansen når vi står, absorberer sjokk og beskyter mot brud i ryggvirvlene.


Principles of anatomy and physiology


Alle er født med en C-formet ryggrad. Kurvene i ryggraden utvikler seg mot gravitasjon når vi utvikler oss fra å ligge i mors armer til og kunne stå oppe. Den første kurven som utvikler seg er den cervikale lordose kurven (nakke kurven) og den utvikler seg når barnet begynner å løfte på hodet sitt.


Traume og degenerasjon

Nakken har 7 ryggvirvler, dette er det samme i alle pattedyr fra en liten mus til en stor giraff. Nakkens funksjon er som sagt å beskytte sentral nerven, støtte hodet og gi muligheten til bevegelser. Ligamenter og muskler er med til å stabilisere og kontrollere bevegelsene. Hodet veier mellom 4,5 og 5,5 kg, som er ca. like mye som en bowlingkule. Dette gjelder når hodet er holdt i den riktige posisjon som er i linje med gravitasjonen. For hver andre cm hodet er holdt foran denne linjen, dobler det vekten på hodet og dermed dobler det kraft vi må bruke for å holde hodet oppe. Dette forårsaker traume til nakken som vil lede til slitasje i nakken hvis det ikke blir rettet på. Slitasje i ryggraden blir oftest oppdaget ettersom det ikke er noen symptomer i de tidlige fasene av degenerasjon. I de senere fasene vil det oppleves smerte, nedsatt bevegelse og neurologiske symptomer blir mer vanlige.


Strukturen i ryggraden må være i dens optimale form for at det skal være optimal kommunikasjon mellom kroppen og hjernen. Ryggvirvel subluksasjon er når en ryggvirvel står i en feil stilling i forhold til den ryggvirvelen over og under. Denne feilstillingen gjør at kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen ikke blir optimal. Det er dokumentert ryggvirvel at subluksasjon kan forårsaker forskjellige helseproblemer som: hodepine, migrene, nakkesmerter, armsmerter, skuldersmerter og svimmelhet. Som med degenerasjon er det oftest symptomene som kommer senest, men det er også oftest symptomene som forsvinner fortest.


Vi som kiropraktorer er utdannet til å finne disse ryggvirvel subluksasjonene og behandle dem. En subluksasjon behandles med en justering til ryggraden for å gjenoppnå normal funksjon i ryggraden, dette gjør at vi igjen skal få den optimale kommunikasjon mellom hjernen og kroppen. Kiropraktisk behandling forbedrer også ryggradens funksjon og struktur. Ryggvirvel subluksasjon er noe alle kan ha, i alle aldre. Forskning viser at kiropraktisk justering minsker gråting til barn, musklene avslapper mer og de sover bedre. Det tar tid for å rette på ryggvirvel subluksasjoner, det er ikke noe som skjer over natten. Det krever tid, behandling og innsats til å rette på holdning og ergonomi, men det er verd det for å få en ryggrad med god funksjon og et nervesystem med god kommunikasjon.
Struktur, funksjon og optimal helse


Bestill time 485 05 822